Składniki
- 110 g Banan
- 70 g Białko jaja kurzego
- 2 szt Jajo kurze całe
- 5 g Oliwa z oliwek
- 50 g Płatki owsiane
Omlet kawowo-piernikowy
Składniki dodatkowe: 1 - 2 łyżeczki drobno mielonej sypanej kawy (może być smakowa, np. orzechowa) Szczypta przyprawy piernikowej Słodzik (najlepiej w płynie lub proszku; w tabletkach należy najpierw rozkruszyć) Przygotowanie: Do miski wbijamy jajka i białka, wsypujemy kawę, płatki owsiane, szczyptę przyprawy piernikowej i odrobinę słodziku (wg uznania). Miksujemy całość aż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiamy na kilka minut do lodówki. Do smażenia używamy niewielkiej ilości tłuszczu (zamiast oleju koksowego, można użyć oliwy lub klarowanego masła - smarujemy nimi patelnie) i najlepiej patelni teflonowej z przykrywką. Smażymy na niewielkim ogniu kilka minut z jednej strony, następnie odwracamy ostrożnie omlet i smażymy jeszcze chwilkę z drugiej strony. Zjeść z bananem pokrojonym w plasterki.