Zrezygnuj z glutenu, ale nie z pięknej i zdrowej sylwetki
Dieta bezglutenowa to polega na całkowitej eliminacji glutenu. To zalecany sposób odżywiania dla osób z celiakią, z alergią na pszenicę lub gluten, czy też dotkniętych niektórymi chorobami. Zaufaj ekspertom i żyj pełnią życia dzięki naszej zdrowej, zbilansowanej diecie bezglutenowej.
Dietetyk PoTreningu.pl
Przez 10 lat pomogliśmy ponad 100 000 podopiecznymponad 100 000 osobom
Od ponad 10 lat tworzymy skuteczne diety dla kobiet, mężczyzn, nastolatków oraz osób starszych.
Otrzymasz indywidualny, szyty na miarę plan żywienia od wykwalifikowanego specjalisty, z którym będziesz w stałym, nielimitowanym kontakcie. Ponadto:
Dieta zbilansowana, zdrowa i pełnowartościowa
Brak glutenu w jadłospisie nie wpłynie na jakość Twojej diety. Otrzymasz od nas pełnoprawną, urozmaiconą dietę.
Bogactwo produktów naturalnie bezglutenowych
W diecie znajdziesz posiłki stworzone z naturalnych, nieprzetworzonych produktów, które nie zawierają glutenu.
Zadba o Twoje zdrowie i wygląd sylwetki
Nasza dieta bezglutenowa pozwoli Ci osiągnąć nie tylko wymarzone ciało, ale i utrzymać organizm w zdrowiu.
Przykładowy jadłospis
To tylko mały ułamek tego, co możesz znaleźć w swoim planie dietetycznym. Nasza baza osiągnęła już ponad 6500 potraw, a w niej:
Proste przepisy
Większość naszych przepisów składa się 4-5 składników. Przygotowanie z nich posiłku nie powinno stanowić dla nikogo wyzwania.
Łatwo dostępne produkty
Zakupy możesz robić w dowolnym sklepie spożywczym w Twojej okolicy. Biedronka? Lidl? Dino? My też tam chodzimy!
Szybkie dania
Czasami posiłek to tylko kwestia połączenia kilku gotowych produktów - nie powinno Ci to zająć więcej, niż kilka minut.
Proste przepisy
Większość naszych przepisów składa się 4-5 składników. Przygotowanie z nich posiłku nie powinno stanowić dla nikogo wyzwania.
Łatwo dostępne produkty
Zakupy możesz robić w dowolnym sklepie spożywczym w Twojej okolicy. Biedronka? Lidl? Dino? My też tam chodzimy!
Szybkie dania
Czasami posiłek to tylko kwestia połączenia kilku gotowych produktów - nie powinno Ci to zająć więcej, niż kilka minut.
posiłek
Krem brokułowo-selerowy
7 składników
posiłek
Sałatka z ryżem, wędzonym indykiem, papryką i sosem majonezowym
6 składników
posiłek
Koktajl malinowo-kokosowy
4 składniki
obiad
Pierś z kurczaka gotowana na parze z ryżem i brokułami
4 składniki
śniadanie
Wędzony łosoś z pomidorem i szczypiorkiem
4 składniki
posiłek
Wafle ryżowe, orzechy i odżywka
5 składników
posiłek
Szynka z kurczaka z mozzarellą i pomidorami
4 składniki
obiad
Jajo sadzone z ziemniakami i koperkiem
5 składników
śniadanie
Ryż z twarogiem i mandarynką
4 składniki
obiad
Chili con carne w wersji fit
8 składników
kolacja
Kasza gryczana z soczewicą i pomidorami
5 składników
kolacja
Zapiekana szynka z pieczarkami
6 składników
śniadanie
Płatki jaglane z mlekiem i gruszką
3 składniki
śniadanie
Jajecznica z warzywami
5 składników
obiad
Wołowina z pieczarkami, kaszą gryczaną i surówką
10 składników
posiłek
Kasza z selerem naciowym, marchewką i pomidorem
7 składników
posiłek
Odżywka proteinowa na wodzie, z kaki i płatkami jaglanymi
4 składniki
obiad
Gyros z kurczaka z ryżem
7 składników
kolacja
Soczewica zielona z pomidorami, papryką i cebulą
6 składników
śniadanie
Ryż z z twarogiem kokosowym i grejpfrut
4 składniki
obiad
Dorsz z ryżem i kapustą kiszoną
5 składników
posiłek
Sałatka owocowo-twarogowa z płatkami jaglanymi
7 składników
kolacja
Soczewica czerwona z cebulą, marchewką i rozmarynem
5 składników
kolacja
Roladki z kurczaka z mozarellą i szpinakiem
6 składników
śniadanie
Płatki jaglane z winogronami, mlekiem i mieszanką studencką
4 składniki
kolacja
Pierś z kurczaka pieczona z cebulą i pieczarkami, podana z kaszą gryczaną
5 składników
obiad
Ryż z pieczonym bakłażanem oraz deser z odżywki proteinowej
4 składniki
Podobają Ci się te posiłki? Znajdziesz je w naszej diecie!
Podobają Ci się te posiłki?
Znajdziesz je w naszej diecie!
Rozpocznij dietę
Niezbędne przy celiakii witaminy i minerały
Wiemy, czego potrzebuje organizm osoby dotkniętej celiakią. Wiemy też, jak te potrzeby zaspokoić.
Nie tylko bezglutenowa, ale i lekkostrawna
Szukasz diety nie tylko bez glutenu, ale i lekkostrawnej? Nie musisz już dłużej szukać - oto ona :)
Bez glutenu, na życzenie również bez laktozy
Często eliminacja glutenu oznacza też eliminację laktozy. U nas to możliwe, wystarczy poinformować o tym dietetyka.
Jak to działa?
Dokładamy starań, aby zapewnić prosty i szybki proces zakładania profilu. Wszystko oparte na przejrzystych i uczciwych zasadach :)
1
Wybierz najlepszy plan
Czego potrzebujesz? Diety, treningu, a może zależy Ci na kompleksowej opiece? Ty wybierasz - my działamy!
2
Opłać naszą usługę
Stwórz konto i ureguluj rachunek przy pomocy szybkich i bezpiecznych płatności.
3
Opowiedz nam o sobie
Wypełnij szczegółowy formularz, na podstawie którego stworzymy dla Ciebie indywidualny plan.
4
Plan otrzymasz w ciągu doby
W ciągu 24 godzin po uzupełnieniu formularza otrzymasz gotowy plan działania.
5
Rozpoczynamy współpracę
Pozostajemy w ciągłym kontakcie i wspólnie pracujemy nad Twoją wymarzoną sylwetką!
Poznaj kilka z 2000 opinii naszych klientów
Nasi podopieczni mają możliwość oceny zarówno diet jak i treningów. Jesteśmy dumni ze średniej oceny 4,5 gwiazdek na 5 możliwych!
Czuje się lepiej, podobam się sobie, nauczyłem się gotować i planować zakupy. Co najważniejsze - stałem się cierpliwy i zawzięcie dążę do założonego celu.
Pomimo diety redukcyjnej i ciężkich treningów moje samopoczucie było doskonałe. Zresztą jest tak do dziś. Treningi i dieta odpowiadają moim oczekiwaniom.
Oferujemy profesjonalne plany w uczciwych cenach. Chcemy umożliwić poprawę jakości życia jak największemu gronu osób - stąd najniższe ceny na rynku! :)
Masz pytania lub wątpliwości? Chętnie Ci pomożemy!
Masz pytania lub wątpliwości?
Chętnie Ci pomożemy!
Zadaj nam pytanie
Najczęstsze pytania i odpowiedzi
Masz jakieś wątpliwości lub nie udało Ci się znaleźć konkretnej informacji? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania.
Czy dieta bezglutenowa jest zdrowa? Na czym polega?
Dieta wolna od glutenu powstała z myślą o grupie osób dotkniętych pewnym zaburzeniem metabolicznym, zwanym celiakią. Mimo że zaburzenie to nie należy do powszechnych, to dieta zdobyła popularność między innymi wśród osób chcących zredukować masę ciała, czy też poprawić wyniki sportowe. Przypisuje się jej liczne właściwości prozdrowotne, jednak w przypadku osób zdrowych twierdzenia te często mijają się z prawdą.
Dieta bezglutenowa polega na eliminacji z codziennych jadłospisów wszelkich potencjalnych źródeł glutenu - głównie pszenicy, ale również innych zbóż zawierających związki przypominające gluten. Aby mogły się nazywać bezglutenowymi, produkty muszą zawierać poniżej 20 ppm (parts per million; z ang. części miliona) cząsteczek glutenu. Podczas produkcji, pakowania i przechowywania muszą one być ściśle zabezpieczone, gdyż nawet znikoma, przypadkowa domieszka pszenicy może u osób chorych wywołać objawy.
Celiakia jest chorobą, w której organizm nie jest w stanie prawidłowo wykorzystać niektórych białek obecnych w zbożach, a zwłaszcza glutenu w pszenicy. Z czasem dochodzi do działania toksycznego i uszkodzeń kosmków jelitowych, co jest jednym z czynników ryzyka wystąpienia zaburzeń wchłaniania substancji odżywczych i niedożywienia (w tym anemii, czy oesteoporozy). Konsumpcja glutenu z pszenicy (lub hordeiny z jęczmienia, czy gliadyny z żyta) u osób z celiakią skutkuje najczęściej bólami brzucha oraz biegunkami lub zaparciami, ale także bólami głowy, obniżeniem nastroju, czy zmianami skórnymi. Jest to schorzenie autoimmunologiczne.
Jak długo można lub jak długo powinno się być na diecie bezglutenowej? Czy po jakimś czasie pojawiają się jakieś skutki uboczne lub problemy?
Stosowanie diety bezglutenowej u osoby z celiakią powinno trwać całe życie. Mimo że początki bywają trudne, to coraz większa dostępność produktów bezglutenowych pozwala na kompensację „strat” smakowych (wynikających m.in. z rezygnacji ze zwykłego pieczywa, czy ciast).
Wyroby mączne, takie jak bułki, drożdżówki, makarony i wiele innych z reguły występują w potrawach wysokokalorycznych, zatem włączenie diety bezglutenowej na kilka tygodni lub miesięcy pewną korzyść może przynieść podczas redukcji masy ciała. Aby zachować zasadę różnorodności diety, osoby zdrowe nie powinny jednak rezygnować ze źródeł glutenu na stałe. Pamiętać należy, że mimo wszystko produkty te zawierają pewne ilości błonnika, czy składników mineralnych i witamin.
Dietę bezglutenową można również wprowadzić na okres kilku tygodni w momencie, kiedy dokuczają pewne zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego o nieznanym podłożu. Rzetelne notowanie produktów oraz intensywności objawów mogą pomóc wykryć „sprawcę” dyskomfortu i pogorszenia stanu zdrowia.
Co mogę pić na diecie bezglutenowej?
Płyny takie jak woda źródlana i mineralna, soki owocowe i warzywne, napoje, czy kawa i herbata pod warunkiem dopilnowania czystości produkcji nie zawierają glutenu. W przypadku celiakii uwagę należy zwrócić m.in. na różnego rodzaju smoothie, które czasami zawierają płatki zbożowe, a także na niektóre piwa.
Czy ta dieta jest dla każdego? Kto powinien unikać diety bezglutenowej?
Produkty tradycyjne mają obecnie wiele alternatyw bezglutenowych, zatem można powiedzieć, że dieta bezglutenowa jest dla każdego. Dzięki dynamicznemu rozwojowi branży spożywczej ich dostępność i smakowitość są zdecydowanie lepsze niż jeszcze kilka / kilkanaście lat temu. Bez problemu można znaleźć dobrej jakości spaghetti, pizzę, hamburgera, czy ciasto wolne od glutenu.
Czy przed rozpoczęciem diety bezglutenowej należy wykonać jakieś badania? Jakie i jak je interpretować?
Długoterminowe wprowadzenie diety bezglutenowej do codziennego życia powinno być poprzedzone diagnostyką koordynowaną przez lekarza i dietetyka. Jest ona warunkiem tego, że rezygnacja z ulubionych potraw nie będzie bezcelowa i męcząca. Najczęściej wykonywanymi badaniami diagnostycznymi są testy poziomu immunoglobuliny A (IgA) oraz przeciwciał tkankowych przeciw trans-aminoglutaminazie (anty-tTG), chociaż największą dokładność może dać biopsja jelitowa oraz badania genetyczne. Pomocna może być również morfologia krwi, czy badania poziomu ferrytyny (białka zawierającego żelazo), czy witaminy D.