Składniki
- 120 g Bakłażan
- 100 g Brokuły
- 30 g Cebula
- 80 g Krojone pomidory z ziołami
- 90 g Makaron razowy
- 200 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 12 g Oliwa z oliwek
- 10 g Ser parmezan
Pierś z kurczaka w sosie pomidorowym z bakłażanem
Składniki dodatkowe: pieprz sól papryka ostra przyprawa do kurczaka czosnek pietruszka nać Pierś z kurczaka pokroić, natrzeć oliwą z oliwek, posypać przyprawami i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Bakłażana pokroić w kostkę, podsmażyć z cebulą i czosnkiem, około 2 minut na rozgrzanej patelni. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, zalać całość pomidorami. Piec około 25 minut w temp. 180 stopni. Bezpośrednio na talerzu posypać pietruszką oraz startym parmezanem. Makaron ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, nie dopuszczając do rozgotowania. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Brokuły ugotować na parze lub w wodzie, nie dopuszczając do rozgotowania.