Składniki
- 100 g Brokuły
- 30 g Cebula
- 25 g Koncentrat pomidorowy 30%
- 80 g Krojone pomidory z ziołami
- 130 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 20 g Oliwa z oliwek
- 75 g Papryka czerwona
- 120 g Ryż paraboliczny (parboiled)
Pierś z kurczaka z sosem pomidorowo-paprykowym i brokułami
Składniki dodatkowe: przyprawa do kurczaka, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek, pietruszka nać. Pierś z kurczaka natrzeć dokładnie przyprawami, pozostawić na około 15 minut, następnie gotować na parze lub w niewielkiej ilości wody przez około 25 minut. Mięso można również upiec w piekarniku w temp. 180 stopni przez około 25-30 minut. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę wrzucić na rozgrzana oliwę i chwilkę smażyć. Dodać pokrojoną paprykę, pomidory i czosnek. Warzywa dusić do miękkości, dodać 1/2 szklanki wody. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec odlać 1/2 sosu i zmiksować. Wymieszać z pozostałą częścią sosu. Dodać pietruszkę. Ryż ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, nie dopuszczając do rozgotowania. Przed podaniem skropić oliwą z oliwek. Brokuły gotować w wodzie lub na parze przez około7 min.