Składniki
- 1 szt Jajo kurze całe
- 4 g Oliwa z oliwek
- 5 g Otręby owsiane
- 130 g Pomidor
144 kcal
Pikantna jajecznica i pomidor
Składniki dodatkowe: 1-2 ząbki czosnku pieprz, papryka słodka papryczka chilli świeża lub w proszku (ilość uzależniona od indywidualnych preferencji) niewielka ilość masła klarowanego do smażenia szczypiorek Przygotowanie: Drobno pokrojony czosnek i paprykę chilli (jeśli stosujemy w proszku to tylko czosnek) podsmażyć delikatnie na teflonowej patelni. Następnie dodać jaja i smażyć na niewielkim ogniu, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. na koniec przyprawić pieprzem, dodać ewentualnie paprykę słodką i paprykę chilli w proszku. Na talerzu ułożyć pokrojonego w cząstki pomidora. Całość posypać szczypiorkiem i otrębami.