Składniki
- 10 g Bułka tarta
- 100 g Burak
- 40 g Kasza jaglana
- 40 g Mix sałat z rukolą
- 8 g Oliwa z oliwek
- 10 g Orzechy włoskie
- 7 g Otręby owsiane
- 6 g Sezam
Kotlety z buraków i kaszy jaglanej oraz sałata z orzechami włoskimi
Składniki dodatkowe: pół posiekanej cebuli 1 ząbek czosnku natka pietruszki, chilli pieprz, sól Przygotowanie: Umyte i obrane buraki zetrzeć na tarce, kaszę ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu i ostudzić. Buraki zmieszać z kaszą, dodać pokrojoną cebulę, bułkę tartą (lub otrębami lub płatkami owsianymi), sezam, natkę pietruszki, oliwę, otręby oraz przyprawy. Zamieszać, uformować płaskie kotlety. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 190 stopni przez około 20- 30 minut ( w połowie czasu należy odwrócić kotlety na drugą stronę). Podawać z mixem sałat, skropionym oliwą z oliwek i posypanym orzechami.