Składniki
- 200 g Mięso z piersi kurczaka (bez skóry)
- 10 g Oliwa z oliwek
- 150 g Ryż paraboliczny (parboiled)
- 50 g Śmietana 12%
- 150 g Truskawki (mrożone)
- 300 g Warzywa na patelnie z przyprawą orientalną (Hortex)
1022 kcal
Kurczak po chińsku i lody truskawkowe
Mięso pokroić na drobne kawałki (lub zakupić już pokrojone), wrzucić na rozgrzaną patelnię skropioną oliwąę i podsmażyć, po kilku - kilkunastu minutach dodać warzywa. Po odparowaniu wody dusić chwilę pod przykryciem. Na koniec przyprawić. Ryż ugotować wg przepisu na opakowaniu. Podawać razem. Mrożone truskawki delikatnie tylko rozmrozić, następne zmiksowac przy użyciu blendera ze śmietaną (najlepiej nada się kwaśna). Zamiast mrożonych truskawek użyć można innych mrożonych owoców. Deser można dosłodzić słodzikiem podczas miksowania.