Składniki
- 2 szt Jajo kurze całe
- 50 g Mleko 2%
- 5 g Oliwa z oliwek
- 25 g Pestki dyni
- 75 g Płatki owsiane
- 15 g Rodzynki
- 50 g Twaróg półtłusty
734 kcal
Omlet z twarogiem, płatkami owsianymi, pestkami dyni i rodzynkami
Płatki owsiane mielimy w blenderze, lub młynku do kawy (można również bez mielenia). Dodajemy do nich jaja, mleko, pokruszony twaróg, pestki z dyni i rodzynki. Wszystko solimy odrobiną soli a następnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnie, nasmarowaną odrobiną oliwy z oliwek. Wlewamy ciasto (wszystko, lub na dwa mniejsze omlety - mniejszy łatwiej przekręcić na drugą stronę). Smażymy na małym ogniu aż ciasto nabierze twardszej konsystencji, nie doprowadzając do przypalenia. Następnie przekręcamy omlet na drugą stronę smażąc jeszcze chwilkę.