Składniki
- 100 g Jabłko
- 3 szt Jajo kurze całe
- 5 g Oliwa z oliwek
- 75 g Płatki owsiane
- 10 g Rodzynki
- 40 g Twaróg chudy
711 kcal
Omlet z jabłkiem, rodzynkami i cynamonem
Do miseczki wbijamy jaja, oraz wsypujemy płatki owsiane, twaróg i mleko ok 30-40ml. Dodajemy sól, cynamon i miksujemy wszystko blenderem do uzyskania konsystencji ciasta. Dodajemy rodzynki i mieszamy. Następnie rozgrzewamy patelnię nasmarowaną odrobiną oliwy z oliwek, masła klarowanego, lub smalcu. Ciasto wlewamy na patelnię i smażymy kilka min. przekręcając na drugą stronę (w celu łatwiejszego przekręcenia można usmażyć dwa mniejsze omlety). Jabłko kroimy w plasterki i kładziemy na usmażonym omlecie.