Etylen, czyli roślinny hormon wzrostu
Warzywa i owoce w kontekście polecanego sposobu ich przechowywania podzielić można na takie, które wydzielają etylen, oraz takie, które tego nie robią. Etylen to związek, który można przyrównać do roślinnego hormonu wzrostu, w jego obecności niektóre owoce i warzywa dojrzewają szybciej. Walory etylenu można wykorzystać do tego, by przyspieszyć dojrzewanie zakupionych owoców, należy jednak uważać, gdyż w jego obecności psuć się one będą szybciej. Tak więc ograniczenie ekspozycji owoców i warzyw na jego działanie może być znakomitym sposobem na przedłużenie ich trwałości.
Sposoby optymalnego przechowywania poszczególnych grup owoców i warzyw
Warzywa krzyżowe
Takie jak brokuł, kalafior, kapusta, jarmuż, brukselka, najlepiej jest przechowywać w lodówce umieszczone w worku z otworami, przez który swobodnie wydobywać się będzie mógł etylen oraz wilgoć, której nadmiar sprzyja powstawaniu pleśni.
Różne odmiany sałat i inne warzywa liściaste sałatkowe
Również dobrze jest przechowywać w lodówce. Po zakupie należy je rozszczepić, przepłukać, a nawet chwilę pomoczyć w zimnej wodzie i rozłożyć na papierowym ręczniku. W większym plastikowym pojemniku należy umieścić liście oddzielając je od siebie papierowym ręcznikiem i szczelnie zamknąć.
Marchew
Zdecydowanie lepiej znosi upływ czasu niż warzywa liściaste, ale nieumiejętne przechowywanie również odbić może się na jej trwałości. Marchew po zakupie można umyć i pozbawić zielonych końcówek, a następnie osuszyć, umieścić w plastikowym woreczku i włożyć do lodówki. Dzięki temu długo pozostanie świeża.
Ziemniaki
Należy bezwzględnie przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, ale nie koniecznie w lodówce. Obecność światła może sprawić, że zaczną kiełkować, wypuszczać pędy, a przynajmniej – zmienią barwę na zieloną. Sam barwnik zielony nie jest szkodliwy (to po prostu chlorofil), ale pojawia się on równocześnie ze wzrostem poziomu toksyn takich jak solanina.
Pomidory
Nie lubią przesadnego chłodu, więc trzymanie ich w lodówce nie jest najlepszym pomysłem, gdyż może to niekorzystnie wpłynąć na ich smak i teksturę.
Cebula
Należy się z nią obchodzić podobnie jak ze wspomnianymi przed chwilą ziemniakami, warzywo to zachowuje trwałość przy niskiej wilgotności, zacienieniu, i dobrej cyrkulacji powietrza. Nie należy jednak przechowywać cebuli razem z ziemniakami, gdyż wydzielają one duże ilości etylenu i wilgoci.
Owoce jagodowe
Dojrzewają szybko w obecności etylenu i szybko w jego obecności się psują. Zdecydowanie szkodzi im także wilgoć i wysoka temperatura, więc warto je przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, np. w lodówce, w osobnym pojemniku, na grubszej warstwie ręcznika papierowego. Owoce jagodowe należy myć zaraz przed konsumpcją.
Banany
Szybko dojrzewają w temperaturze pokojowej. Jeśli więc kupimy niedojrzałe owoce (zielone) można pozwolić im dojrzeć na kuchennym blacie. Jeśli natomiast chcemy by dłużej zachowały świeżość powinniśmy umieścić je w lodówce, gdzie przechowywać można je naprawdę bardzo długo.
Nektarynki, brzoskwinie, morele i śliwki
W stanie dojrzałym należy przechowywać w lodówce, jeśli są niedojrzałe taki zabieg nie jest najlepszym pomysłem, bo choć długo zachowają świeżość, to będą po prostu niesmaczne. W takim wypadku lepiej w miarę możliwości wystawić je na działanie światła i przynajmniej pokojowej temperatury, a dojrzeją szybciej.
Podsumowanie
Umiejętne obchodzenie się z owocami i warzywami i właściwe ich przechowywanie może okazać się po dwakroć korzystne. Odpowiednie obeznanie w tej materii powoduje bowiem, że można skutecznie przedłużać trwałość zakupionych pokarmów, a także wpłynąć można na proces ich dojrzewania, kiedy zdarzy się nabyć okazy niezdatne jeszcze do konsumpcji. W kolejnych artykułach przybliżę temat przechowywania innych pokarmów takich jak mięso, owoce morza i ryby.