IDZIEMY RAZEM PO TWOJĄ FORMĘ! 40% RABATU NA PLAN DIETETYCZNY I TRENINGOWY! SKORZYSTAJ Z KODU "40PT"

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep
Pytania i odpowiedzi

Na czym smażyć?

Smażenie jest najpopularniejszym sposobem obróbki termicznej żywności. Przez wiele osób uważane za złe, jako przyczyna takich chorób, jak zmiany miażdżycowe, problemy z cukrzycą, zaburzeniami profilu lipidowego, czy otyłość. Łączenie smażenia z tymi problemami jest błędne. Istotną jest to: - co smażymy, - na czym smażymy, - jak smażymy, - ile czasu smażymy. Te cztery czynniki decydują o tym, czy wspomniany sposób obróbki będzie zdrowy. Dlatego też warto wiedzieć, na czym należy smażyć mięsa, ryby, jaja, czy inne produkty. Wśród najlepszych źródeł do smażenia zaliczyć należy: - olej kokosowy: http://www.sfd.pl/sklep/ALLNUTRITION_Olej_Kokosowy_Rafinowany-opis36034.html, - masło klarowane, - smalec. Głównie źródła nasyconych kwasów tłuszczowych, które w czasie obróbki nie ulegną utlenieniu z wytworzeniem niebezpiecznych wolnych rodników.

Sprawdź więcej