Sprawność i kondycja dla każdego – bieganie, szybkość – część I
Jeśli szukasz dedykowanego treningu na 100 i 200 m – niestety, musisz udać się do specjalistycznego klubu...
Składniki mineralne szczególnie ważne w okresie jesienno- zimowym
W jednym z poprzednich artykułów zwróciłem uwagę na witaminy „C” i „D”, których odpowiednio wysokie spożycie...
Dawkowanie kreatyny
Może się wydawać, że problem przyjmowania kreatyny jest wyimaginowany, ponieważ na etykietach suplementów...
Suplementy diety pomocne w walce z PMS
Zespół napięcia przedmiesiączkowego to specyficzny stan fizjologiczny o charakterze periodycznym (powtarzającym...
Kontuzja sportowa: jak wspomóc organizm w powrocie do formy?
Jeśli ćwiczysz intensywnie od kilku dobrych lat, z dużym prawdopodobieństwem mogę założyć, że przynajmniej...
Czy stosowanie kreatyny powoduje skutki uboczne?
Choć kreatyna należy do moich ulubionych suplementów, to niestety muszę tutaj uczciwie przyznać, że stosowanie...
Składniki pokarmowe o charakterze budulcowym
Organizm ludzki składa się z wody, składników organicznych takich jak białka (oraz tłuszcze, kwasy nukleinowe...
Składniki mineralne z bliższej perspektywy
W organizmie ludzkim występuje łącznie około sześćdziesięciu pierwiastków chemicznych w postaci rozmaitych...
Czy kreatyna powoduje tylko „napompowanie mięśni wodą”?
Kreatyna należy do najsilniej działających substancji stosowanych w celu poprawy zarówno zdolności wysiłkowych...
Prozdrowotne właściwości białka serwatkowego
Białko serwatkowe stanowi około 20% białka mleka, przypuszcza się, że to w dużej mierze ono odpowiada...
Kreatyna i beta-alanina – połączenie idealne?
Kreatyna jest jedną z najsilniej działających, dozwolonych substancji wspomagających rozwój zdolności...
Jesienno-zimowa suplementacja witaminowa
Jesień to chyba najdłuższa pora roku, przynajmniej pod naszą szerokością geograficzną. I nie mówię tutaj...
Czy białko roślinne należy wliczać do diety?
Przeglądając wypowiedzi na temat białka roślinnego pojawiające się w prasie branżowej i na forach internetowych...
Obalamy mity na temat białka – część II
Poniżej przedstawić chciałbym kolejne pięć mitów na temat spożywania białka i produktów białkowych.