Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Ile mięsa jest w szynce?

Ostatnio sporo mówi się o jakości wędlin dostępnych w naszych sklepach. Plotki głoszą, że zawartość prawdziwego mięsa w niektórych sięga kilkunastu procent, a resztę stanowią rozmaite wypełniacze. Z drugiej strony pieczywo spożywane z wędliną stanowi istotny element diety przeciętnego Polaka. Czy szynka wędzona, czyli produkt żywnościowy, który powinien przygotowany być z tuszy wieprzowej jest zdrowym składnikiem diety? Ile tak naprawdę jest mięsa w szynce i co oprócz niego się w niej znajduje?

Niestety przyznać trzeba, że znaczna część wędlin jest zupełnie czymś innym niż się wielu z nas wydaje. Owszem, część informacji na temat zawartości rozmaitych, podejrzanych komponentów jest nieraz przesadzona, ale faktycznie zdarzają się producenci, którzy w ramach oszczędności potrafią uszczknąć trochę mięsa i w zamian dorzucić więcej wypełniaczy, takich jak skrobia.

Standardem jest nastrzykiwanie mięsa solanką w ilości około 15 - 20% masy produktu. Warto jednak pamiętać, że jest to praktyka stosowana od wielu lat. Niestety można natrafić na produkt, który mięsa ma zaledwie 30 – 50%, a na całkowitą masę produktu składają się dodatkowe dawki białka kolagenowego, skrobi, wody i tłuszczu.

Bez specjalistycznych badań trudno definitywnie odróżnić zafałszowaną szynkę od „prawdziwej”. Zaniepokojenie budzić powinien przede wszystkim idealnie równomierne zabarwienie plastra, a także wyciekająca z szynki woda. Najlepiej byłoby nacisnąć i sprawdzić - taki test jednak mamy możliwość wykonać często dopiero w domu po zakupie, a wtedy to już jest trochę za późno. Można jednak poprosić sprzedawcę o przekrojenie szynki, jeśli zrobi to na naszych oczach widzieć będziemy czy wypływa z niej woda.

Wędliny w ogóle nie są specjalnie zdrowe, azotany w nich zawarte mogą zwiększać ryzyko wystąpienia nowotworów, również inne wypełniacze mogą wpływać niekorzystnie na nasze zdrowie, a przede wszystkim zaniżają wartość odżywczą produktu.

Dlatego też powinny być spożywane z umiarem. Zdecydowanie lepiej jest zakupić porcję świeżego mięsa, poddać obróbce termicznej w domu, a następnie używać do obkładu do pieczywa zamiast szynki wędzonej. Zakup porcji surowej szynki wieprzowej i upieczenie jej w piekarniku gwarantuje, że otrzymany produkt składać się będzie w 100% z mięsa.

 

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.