Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Napoje typu light i utrata masy ciała

Napoje zawierające syntetyczne substancje słodzące wydają się być atrakcyjną alternatywą dla odpowiedników słodzonych sacharozą i innymi cukrami. Wynika to z faktu, iż pozwalają uzyskać pożądany smak przy jednoczesnym obniżeniu kaloryczności. Niektóre źródła jednak przekonują, iż syntetyczne substancje słodzące mogą paradoksalnie zwiększać apetyt na słodycze, wywołując specyficzną odpowiedź hormonalną za pośrednictwem receptorów smakowych.

Bezcukrowy napój a insulina

Innymi słowy, w niektórych kręgach panuje przekonanie, że spożycie słodkiego, bezcukrowego napoju wywoła odpowiedź ze strony insuliny (hormonu hipoglikemizującego, którego poziom wyraźnie się podnosi zwłaszcza po spożyciu węglowodanów), a to w konsekwencji doprowadzi do obniżenia poziomu glukozy i tym samym - w ramach kompensacji - zwiększy apetyt na słodkie.

Badania naukowe

Wyżej przedstawiony pogląd, choć na pierwszy rzut oka wydaje się logiczny, to w eksperymentach przeprowadzanych z udziałem ludzi nie znalazł potwierdzenia, przynajmniej w przypadku popularnych u nas syntetycznych substancji słodzących takich jak sukraloza, aspartam, sacharyniany czy acesulfam-K. Dr Andrew Renwick z Uniwersytetu Southampton, na podstawie analizy dostępnej literatury w swojej pracy przeglądowej stwierdził, że nie istnieją wiarygodne dowody wspierające tezę, że spożycie syntetycznych słodzików zwiększa pobór pokarmu, czy też – wywołuje odpowiedź ze strony hormonów takich jak insulina czy glukagon.

Do podobnych wniosków doszli duńscy naukowcy (Raben i wsp.), którzy wykazali, że spożywanie bezkalorycznych napojów z dodatkiem substancji słodzących takich jak aspartam czy stevia może być korzystną alternatywą dla tych słodzonych sacharozą. Podczas eksperymentu nie zaobserwowano, by osoby spożywające napoje z dodatkiem słodzików próbowały zrekompensować sobie „brak cukru”. Dodatkowo okazało się, że Stevia korzystnie wpływa na poposiłkową glikemię.

Podsumowanie

Podobnych badań jest więcej, jednak i one nie przekonują sceptyków. Warte w tym miejscu podkreślenia jest, że w suplementacji sportowej bezustannie poszukuje się związków, które zwiększałyby wyrzut insuliny niezależnie od spożycia pokarmu. Tak naprawdę, gdyby popularne słodziki powodowały wyrzut insuliny niezależny od poziomu glukozy, ich rola w suplementacji sportowej byłaby nieoceniona. Można byłoby np. zwiększyć wychwyt aminokwasów czy choćby kreatyny przez komórki mięśniowe bez dodatku węglowodanów. Opisywany jako negatywny, domniemany wpływ syntetycznych substancji słodzących na odpowiedź hormonalną miałby więc w tym kontekście walor korzystny. Niestety, nie znalazł on potwierdzenia w badaniach z udziałem ludzi.

Źródła: Intense sweeteners, food intake, and the weight of a body of evidence. Renwick AG. Sucrose compared with artificial sweeteners: different effects on ad libitum food intake and body weight after 10 wk of supplementation in overweight subjects. Raben A, Vasilaras TH, Møller AC, Astrup A.

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.