Kortyzol jest hormonem, który sportowcom i osobom aktywnym fizycznie kojarzy się definitywnie źle. Choć w istocie rzeczy hormon ten pełni w organizmie niezwykle doniosłą rolę, to podwyższony jego poziom z jednej strony utrudnia budowę tkanki mięśniowej, a z drugiej sprzyja gromadzeniu tkanki tłuszczowej.
Mało tego, jednym z bodźców powodujących jego nadmierne wydzielanie może być spowodowane intensywnym treningiem fizycznym oraz restrykcyjną dietą. Stąd też sportowcy, a także dietetycy sportowi i trenerzy od dawna poszukują skutecznych metod obniżania poziom tego hormonu.
Jednym z prostszych sposobów na utrzymanie kortyzolu w ryzach może być suplementacja witaminą C
Jak się okazuje jednym z prostych sposobów na utrzymanie kortyzolu w ryzach może być suplementacja witaminą C bądź też – odpowiednio wysoka jej podaż z diety. Grupa naukowców z Zakładu Fizjologii Wydziału Lekarskiego Uniwersytetu Natalskiego, przeprowadzili eksperyment, w którym wzięło udział czterdziestu pięciu biegaczy, z których część otrzymała 500 mg witaminy C, część 1500 mg tego związku, a część – placebo, na siedem dni przed wyścigiem, w dniu wyścigu (ultra maratonu) i jeszcze dwa dni po jego zakończeniu. Poziom kortyzolu po wysiłku był istotnie niższy w grupie, która przyjmowała 1500 mg w porównaniu do grupy 500 mg witaminy C i placebo. Podobnie niższy była także poziom adrenaliny i prozapalnych cytokin.
Podobne wyniki uzyskali również amerykańscy naukowcy (Marsit i wsp.), którzy przebadali wpływ spożywania 1 g witaminy C na poziom kortyzolu i relację kortyzol – testosteron w wypadku młodych ciężarowców. Sportowcy poddani byli w czasie trwania eksperymentu intensywnemu, wysoko-objętościowemu wysiłkowi o charakterze siłowym opartym na wielostawowych ćwiczeniach podstawowych. Okazało się, że witamina C pozwala wyraźnie obniżyć poziom „hormonu stresu” we krwi. Istotne różnice pomiędzy grupami były rejestrowane w badaniu krwi 24godziny po zakończeniu wysiłku. Witamina C nie miała wpływu natomiast na poziome testosteronu.
Podsumowanie
Na podstawie powyższych danych można wyciągnąć wnioski dotyczące odpowiedniej podaży kwasu askorbinowego. W wypadku osób trenujących bardzo intensywnie przyjmowanie dodatkowych suplementów zawierających witaminę C może przyczyniać się do obniżenia poziomu kortyzolu. Zaznaczyć przy tym należy, że dostarczenie dawek mieszczących się w przedziale 1 – 1,5 g bazując na konwencjonalnej żywności jest bardzo trudne.
Źródła:
Vitamin C supplementation attenuates the increases in circulating cortisol, adrenaline and anti-inflammatory polypeptides following ultramarathon running.
Peters EM, Anderson R, Nieman DC, Fickl H, Jogessar V.
Effects of Ascorbic Acid on Serum Cortisol and the Testosterone: Cortisol Ratio in Junior Elite Weightlifters Marsit, Joseph L.; Conley, Michael S.; Stone, Michael H.; Fleck, Steven J.; Kearney, Jay T.; Schirmer, Ginger P.; Keith, Robert L.; Kraemer, William J.; Johnson, Robert L.
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.