Nie dostarczając z pożywienia odpowiedniej ilości niezbędnych składników, szybko doprowadzimy do osłabienia formy sportowej, a w dalszym etapie pogorszenia stanu zdrowia. Analogicznie, odżywiając się w odpowiedni sposób i poświęcając odpowiednią uwagę jakości i ilości spożywanej żywności, możemy zmaksymalizować proces adaptacji wysiłkowej, przyczynić się do poprawy estetyki sylwetki, polepszenia stanu zdrowia etc…
Zwłaszcza w wypadku sportowców wyczynowych, ale także amatorów ćwiczących częściej niż 2 – 3 razy w tygodniu zachodzi konieczność poświęcania należytej uwagi kwestiom związanym z odżywianiem. Przy czym ważna jest nie tylko ilość spożywanych kalorii, ale także jakość spożywanej żywności i sposób jej przygotowania.
Większość osób aktywnych fizycznie, niezależnie czy ćwiczą po to, by poprawić kompozycję ciała, czy też po to, by zwiększyć zdolności wysiłkowe, zdaje sobie sprawę, że jedzenie, jego jakość i ilość wpływa na efektywność zabiegów treningowych. Zdecydowanie więcej nieporozumień związanych jest jednak z wyobrażeniem na temat tego, czym jest dieta, jak powinna wyglądać i jak zabrać się z jej układanie. O tym zagadnieniu jednak powiem więcej w kolejnym artykule.