Awokado w ostatnich latach zdobyło ogromną popularność, szczególnie jako fit dodatek do różnych zdrowych kanapek, tostów, wrapów itp. Czy awokado jest tylko modne, czy też zdrowe? Chyba nie ma wątpliwości, że ten pełen składników odżywczych superowoc ma bardzo dużo do zaoferowania. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak ono wpływa na Twoje zdrowie i samopoczucie.
Awokado to bomba odżywcza
Dlaczego warto jeść awokado? Po pierwsze, są to owoce pełne składników odżywczych, w tym zdrowych dla układu sercowo-naczyniowego, tłuszczów jednonienasyconych, błonnika, potasu, witamin K, C, E i B6. Tłuszcze te pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, zmniejszyć stan zapalny i poprawić zdrowie serca.
Ponadto awokado ma bardzo niską zawartość cukru, zatem jest przyjazne dla diabetyków, a przeciwutleniacze w nim zawarte mogą pomóc w zmniejszeniu niektórych uszkodzeń naczyń krwionośnych i tkanek powodowanych przez cukrzycę.
Awokado a tłuszcz trzewny
W przeciwieństwie do tłuszczów nasyconych spożywanie tłuszczów jednonienasyconych w awokado może pomóc w ograniczeniu tłuszczu trzewnego, szczególnie ryzykownego rodzaju tłuszczu, który gromadzi się w jamie brzusznej i otacza narządy takie jak wątroba. Tłuszcz trzewny ma tendencję do zwiększania się wraz z wiekiem. Co gorsza, tłuszcz trzewny to rodzaj tłuszczu, który zwiększa ryzyko chorób układu krążenia i cukrzycy typu 2.
Kolejnym cennym składnikiem jest błonnik, który wspomaga zdrowie układu trawiennego, podtrzymuje stan najedzenia się, a co za tym idzie, pomaga w kontrolowaniu prawidłowej masy ciała.
Awokado pomaga kontrolować wagę
W jaki sposób skoro ma stosunkowo dużo kalorii (ok. 160 kcal w 100 g awokado)? Połączenie zdrowych tłuszczów i błonnika w awokado pomaga zachować uczucie sytości i satysfakcji. Kiedy Twój brzuch jest pełny, jest mniej prawdopodobne, że będziesz się przejadać podczas posiłku, albo podjadać pomiędzy nimi.
Ponadto każdy kęs awokado jest bogaty w składniki odżywcze, w przeciwieństwie do pustych kalorii, które dostarczają niektóre przekąski. Zdrowe dla serca tłuszcze jednonienasycone pomogą Ci wchłonąć więcej witamin rozpuszczalnych w tłuszczach ze zdrowej sałatki. Należą do nich witaminy A, D, E i K. Na przykład, jeśli dodasz awokado do sałatki, wchłoniesz więcej beta-karotenu, formy witaminy A. A dobrze odżywiony organizm nie woła co chwilę o różne przekąski.
Awokado jest dobre również dla Twojej skóry
Jedną z najbardziej ekscytujących potencjalnych zalet awokado jest ich rola w utrzymaniu zdrowej skóry. Biotyna, witaminy C i E oraz zdrowe tłuszcze zawarte w awokado nawilżają skórę od wewnątrz, zmniejszając suchość i nadając skórze młodzieńczy, zdrowy blask. Ponadto badania pokazują, że przeciwutleniacze zawarte w awokado, takie jak luteina i zeaksantyna, mogą zapewniać umiarkowaną ochronę przed uszkodzeniami UV i przedwczesnym starzeniem się skóry.
Chociaż awokado korzystnie wpływa na skórę od wewnątrz, można go również stosować miejscowo na skórę. Zmiana przeznaczenia awokado w codziennej pielęgnacji może również przynieść imponujące rezultaty. Rozgnieć dojrzałe awokado i nałóż je bezpośrednio na twarz jako odżywczą maseczkę.
Naturalne olejki i witaminy pomogą nawilżyć i ukoić skórę, a przeciwutleniacze chronią przed czynnikami środowiskowymi. Możesz nawet użyć olejku z awokado jako delikatnego, nawilżającego środka czyszczącego lub dodać kilka kropli do ulubionego balsamu do ciała, aby dodatkowo odżywić skórę.
Jak włączyć do swoich posiłków więcej awokado? Bądź kreatywny w kuchni!
Zmieszaj awokado z porannym koktajlem, aby uzyskać kremowy, bogaty w składniki odżywcze napój.
Użyj purée z awokado jako zdrowego substytutu majonezu w sałatkach z kurczakiem lub tuńczykiem.
Przygotuj porcję domowego guacamole ze świeżą kolendrą, limonką i pokrojonymi w kostkę pomidorami, aby uzyskać smaczną i pożywną przekąskę.
Zrób kolorowe tosty, krojąc awokado w plasterki i układając z chudą wędliną, mozzarellą albo jajkiem sadzonym na lekko przypieczonym pieczywie.
Jeśli chcesz urozmaicić deser, spróbuj zrobić mus czekoladowy z awokado. Po prostu zmieszaj dojrzałe awokado z kakao w proszku, miodem i odrobiną mleka, aby uzyskać dekadencki, a jednocześnie pozbawiony poczucia winy deser.
Możesz także użyć awokado, aby dodać kremową konsystencję do sosów do makaronów, sosów sałatkowych, a nawet wypieków, takich jak ciasteczka i babeczki. Możliwości jest naprawdę bardzo dużo.
Podsumowanie
Awokado to znacznie więcej niż modny dodatek do tostów. Ten niesamowity superowoc oferuje szeroką gamę korzyści zdrowotnych, od wspierania zdrowia serca i wspomagania kontroli wagi po odżywianie skóry od wewnątrz, jak i zewnątrz. Wykazując się kreatywnością w kuchni i włączając awokado do swoich posiłków i rutynowej pielęgnacji skóry, możesz z łatwością sprawić, że to odżywcze źródło energii stanie się stałym elementem Twojego zdrowego stylu życia.
Co więcej, ma ono bardzo delikatny smak, więc doskonale komponuje się z większością produktów. Możesz je dodać do dań wytrawnych, jak i słodkich, ostrych i łagodnych — możliwości jest naprawdę sporo.
Źródła:
https://www.uclahealth.org/news/article/eating-an-avocado-daily-increases-elasticity-and-firmness-in-skin-study-shows
https://www.healthline.com/nutrition/avocado-nutrition
Avocado Intake, and Longitudinal Weight and Body Mass Index Changes in an Adult Cohort - PubMed (nih.gov)
https://health.clevelandclinic.org/why-avocados-are-a-healthy-addition-to-your-diet
https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/avocados
Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.