BLACK WEEK • 60% RABATU NA PLANY Z KODEM: BLACK

Indywidualny plan

Dietetyczny

Indywidualny plan

Treningowy

Indywidualny plan

Dieta + Trening

Opieka dietetyka i trenera Już od

Plan dieta + trening 29,99 zł/mies.

Opieka dietetyka Już od

Plan dietetyczny 26,66 zł/mies.

Opieka trenera Już od

Plan treningowy 23,33 zł/mies.

Plany dieta i trening
{{$parent.show_arts ? 'Artykuły' : 'Baza wiedzy'}}
Sklep

Czy alkohol dobry jest na trawienie?

Na skróty:
  1. Alkohol a trawienie
Powszechnie uważa się, że alkohol korzystnie wpływa na trawienie, stąd też dla niektórych osób stanowi on nieodłączny dodatek do ciężkostrawnych potraw, np. kiełbasy czy karkówki z grilla. Z drugiej strony sporo mówi się o tym, że osoby gustujące w mocniejszych trunkach mogą mieć problemy z przewodem pokarmowym i są bardziej narażone na zapalenie błony śluzowej żołądka, a nawet – nowotwory tego narządu. Jak wiec jest naprawdę: czy kilka puszek piwa wypitych do grilla stanowi zagrożenie dla żołądka? A może lepiej jest wypić sobie odrobinę „czegoś mocniejszego” do porcji karkówki?

Alkohol a trawienie

Alkohol faktycznie wpływa na trawienie pokarmów, z jednej strony oddziałując na motorykę żołądka, z drugiej – na funkcje wydzielnicze tego narządu. Zagadnienie to jest jednak dość skomplikowane i wymaga szerszego wyjaśnienia. Wpływ etanolu na wydzielanie soku żołądkowego jest uzależnione od jego stężenia. Małe stężenie nieprzekraczające 4 – 5% powoduje 20%-owy wzrost wydzielania kwasu żołądkowego. Spożywanie czystych napojów wysokooktanowych (40% i więcej), nie wykazuje w tym zakresie istotnego działania. Oczywiście dodatek korzennych ziół i niektórych przypraw do bardziej stężonego alkoholu sprawia, że napój stymuluje wydzielanie kwasu żołądkowego.

Wysoce stymulujące działanie na funkcje wydzielnicze żołądka wywiera piwo, a w mniejszym stopniu także wino (zarówno czerwone jak i białe), przy czym żadne z niealkoholowych składników tych napojów nie są odpowiedzialne za opisane tutaj właściwości. Zanim jednak na stałe włączysz do swojego menu napoje wyskokowe, wiedz, że alkohol ma również ciemne oblicze. Niestety zarówno wysoko stężony etanol jak i napoje zawierające stosunkowo niewiele alkoholu negatywnie wpływają na śluzówkę żołądka. W niektórych badaniach wykazano, że już 10% roztwór etanolu doprowadza do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, utrzymujące się przez okres jednej doby. W przypadku piwa i win sytuacja ta wygląda jednak inaczej – najprawdopodobniej występują w tych trunkach związki o działaniu ochronnym.

Dość ciekawa wydaje się zależność pomiędzy spożyciem alkoholu a zakażeniem Helicobacter pylori wywołującą chorobą wrzodową żołądka. Okazuje się że umiarkowana konsumpcja napojów wyskokowych może chronić przed zakażeniem tą bakterią. Z drugiej strony jednak osoby z istniejącą już chorobą wrzodową żołądka powinny bezwzględnie unikać nawet niewielkich ilości alkoholu. Etanol wybitnie zwiększa ryzyko pęknięcia wrzodu, krwotoku jak i może być czynnikiem sprzyjającym procesowi kancerogenezy doprowadzając do nowotworu. Alkoholu powinni unikać także wszyscy z istniejącą skłonnością do występowania choroby wrzodowej żołądka.

Podsumowanie

Można powiedzieć że umiarkowane dawki alkoholu – wypijanego w niewielkich stężeniach – korzystnie wpływają na procesy trawienne zwiększając wydzielanie soku żołądkowego. Zależność ta jest szczególnie wyraźna w przypadku piwa. Pamiętać jednak należy, że z konsumpcją wysokooktanowych napojów alkoholowych nie wiążą się już takie korzyści, a brak umiaru może doprowadzić do komplikacji zdrowotnych. Alkohol jest bezwzględnie przeciwwskazany osobom z chorobą wrzodową żołądka w wywiadzie.

Źródła: Łaniewska-Dunaj M., Jelski W., Szmitkowski M. Wpływ alkoholu etylowego na żołądek. Pol. Merk. Lek., 2012, XXXII, 189, 194

Treści prezentowane na naszej stronie mają charakter edukacyjny i informacyjny. Dokładamy wszelkich starań, aby były one merytorycznie poprawne. Pamiętaj jednak, że nie zastąpią one indywidualnej konsultacji ze specjalistą, która jest dostosowana do Twojej konkretnej sytuacji.