Prezentowane badania naukowe wykazały, że bioaktywne składniki zawarte w pestkach winogron hamują aktywność wolnych rodników tlenowych i innych reaktywnych form tlenu upośledzających prawidłowy przebieg wielu procesów metabolicznych i wywołujących degeneracyjne zmiany w obrębie narządów i tkanek.
Ostatnie eksperymenty wykazały jednak jeszcze jedną potencjalną korzyść ze stosowania ekstraktów z pestek winogron. Proantocyjanidy w nich zawarte mogą bowiem hamować rozwój i namnażanie zmienionych nowotworowo komórek poprzez blokowanie procesu zwanego angiogenezą. Angiogeneza zwana inaczej „neowaskularyzacją” polega na wytwarzaniu nowych naczyń krwionośnych doprowadzających tlen i składniki odżywcze do komórek i całych tkanek.
W życiu pozapłodowym ma miejsce niezwykle rzadko i zazwyczaj towarzyszy rozmaitym stanom patologicznym takim jak procesy nowotworowe. Czynnikami jej sprzyjającymi mogą: być niedotlenienie i stan zapalny, a tzw. czynnik wzrostu śródbłonka naczyń (w skrócie „VEGF”) jest podstawową cytokiną inicjującą proces neowaskularyzacji.
Nie tylko badania wykonane na hodowlach komórkowych (In vitro), ale również na żywych organizmach (In vivo) wykazały, że polifenole zawarte w ekstrakcie wpływają na aktywność „VEGF”, przez co hamują bądź spowalniają wyraźnie proces angiogenezy i tym samym blokować mogą rozwój komórek nowotworowych.
Jest to informacja o bardzo doniosłym znaczeniu, ekstrakt z pestek winogron stanowić może ważny, żywieniowy czynnik profilaktyczny chorób nowotworowych, a także wspomagać ich leczenie. Potrzebne są jednak dalsze badania, by precyzyjnie ustalić dawki i możliwość zastosowania ww. ekstraktu w onkologii.